قطعی گاز با فولادسازان چه کرد
1401/10/26

قطعی گاز با فولادسازان چه کرد

یک فعال فولادی گفت: وزیر نفت و انرژی باید به جای اینکه برای گاز روسیه، اوکراین و اروپا اظهار نظر کنند، کمی به فکر تحریم‌ها بودند و امکانات لازم را برای گازرسانی و شبکه گازی کشور خریداری می‌کردیم.

 

احمد رضوی نیک در خصوص بحران تامین انرژی فولادی‌ها در زمستان امسال مطرح کرد: در شرایط فعلی، به جز قطعی گاز در حال حاضر قطعی برق نیز تأثیر زیادی بر روند تولید فولادی‌ها دارد، چرا که گاز اکثر واحدهای کوچک وصل و برق آنها قطع شده است. شرکت برق متاسفانه یکباره و بدون اطلاع قبلی برق واحدها را قطع و وصل می‌کنند که در نتیجه این اقدام، خسارت‌های غیرقابل جبرانی به صنعت وارد می شود به گونه‌ای که تجهیزات تکنولوژی و برقی در واحدهای نوردی معیوب و ناقص می‌شوند.

وی گفت: در هفته جاری در استان خراسان شاهد بودیم که به دلیل برودت هوا با دمای منهای ۲۰ درجه، واحدهای فولادی را به مدت ۲ هفته تعطیل کردند. در این راستا، پرسش‌‌های مهمی در این باره مطرح است از جمله اینکه چنین تعطیلی که بر واحدها اعمال می‌شود، طبق قانون بر چه اساسی است و هزینه پرداخت بیمه و مالیات آنها را چه کسی پرداخت می‌کند؟ همچنین خسارت‌هایی که در بورس کالا به مشتریان صادراتی وارد می‌شود، برعهده چه کسی خواهد بود؟

عضو هیات مدیره انجمن نوردکاران ایران با اشاره به آشفتگی بازار فولادی‌ها، گفت: مدتی است که واحدهای مختلف شرکت فولاد خراسان به دلیل قطعی گاز از جمله آهن اسفنجی و گندله سازی تعطیل شده‌اند. قطعاً این عملکرد روند عرضه و تقاضای بازار فولاد را آشفته خواهد کرد؛ هر چند که به دلیل برودت هوا می‌توان میزان صادرات را کاهش داد اما در حال حاضر که از محصولات انباشت شده انبارها استفاده می‌شود، به مرور آنها نیز تمام خواهند شد.

رضوی نیک پیش بینی کرد که درخواست کاذب و حبابی برای پایان سال به وجود خواهد آمد که روند جهش قیمتی را در مواد طویل شاهد خواهیم بود، ضمن اینکه در حال حاضر برخی واحدهای بزرگ فولادسازی به دلیل کمبود گاز، واحد تولید آهن اسفنجی خود را تعطیل کرده اند. همچنین اکثر نوردکاران به دلیل عدم تامین انرژِ از تولید میلگرد، نبشی و تیرآهن بازمانده‌اند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر تولید کارخانجات فولادساز با بن بست روبرو است، اظهار کرد: با گرم‌تر شدن هوا به انباشت محصولات نهایی به خصوص محصولات طویل در انبار فولادسازان می‌رسیم که قطعاً تأثیر مستقیمی بر روی قیمت این محصولات خواهد داشت به گونه‌ای که در بازار با یک جهش قیمتی بین ۱۵ تا ۲۰ درصد مواجه خواهیم شد. از سوی دیگر، هزینه کارخانجات به ‌شدت افزایش یافته و با وجود عدم تولید، کارخانه‌ها مجبور به پرداخت حقوق کارگران هستند.

این فعال فولادی بیان کرد: عوارض و مالیات بر ارزش افزوده در کارخانجات فولادی و آهنی ۱۵ درصد اعمال شده که نمایندگان مجلس باید این تخلف محرز را اصلاح کنند. در واقع، وزیر نفت باید به جای اینکه برای گاز روسیه، اوکراین و اروپا اظهارنظر کند، کمی به فکر تحریم‌ها بودند و امکانات لازم را برای گازرسانی و شبکه گازی کشور خریداری می‌کرد که متأسفانه چنین اتفاقی رخ نداد.

رضوی نیک در پایان خاطرنشان کرد: با قطعی گاز واحدهای فولادسازی و افت فشار آن، حدود ۶۵ هزار کارگر بیکار شده اند. نکته جالب اینکه تمام فشارها از لحاظ انرژی فقط در صنعت فولاد و پتروشیمی اجرا می‌شود در حالی که فولاد و پتروشیمی صنایع ارزآور در کشور محسوب می‌شوند که با چنین بحرانی وضعیت خوبی را تجربه نمی‌کنند.

 


امتیاز بدهید
به اين مقاله امتیاز بدهید
نظرات کاربران
ارسال نظر